Astronauti ISS vošli do prvej súkromnej kozmickej lode Dragon

26.05.2012 Celý región

Houston 26. mája (TASR) - Astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dnes otvorili kryt na vstupnom otvore kapsuly Dragon - deň po tom, čo prvá komerčná kozmická loď zakotvila na stanici.

Astronaut NASA (amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír) Don Pettit s ochrannými okuliarmi a maskou na dýchanie otvoril kryt, potom vstúpil do kapsuly spolu s ruským veliteľom ISS Olegom Kononenkom.

"Vnútro kozmickej lode vonia ako úplne nové auto," povedal Pettit, keď vošiel do Dragona. Jeho slová priniesla webová stránka Space.com.

Vesmírna loď Dragon zakotvila na stanici v piatok a priviezla 521 kilogramov nákladu, najmä potravín. Na ISS zostane zaparkovaná najmenej do 31. mája, potom sa má vrátiť na Zem s odpadom z vesmírnej stanice.

Spoločnosť SpaceX so sídlom v Kalifornii je prvou súkromnou firmou, ktorá poslala na ISS kozmickú loď. Doteraz absolvovali takéto cesty na vesmírnu stanicu (vo výške takmer 400 kilometrov nad Zemou) len vládne kozmické lode z Japonska, Ruska a Európskej únie, keďže raketoplány amerického NASA vlani doslúžili.

Plány NASA uzavrieť zmluvu na dopravu na ISS so súkromnými spoločnosťami závisia práve od úspechu misie Dragona.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región